Domeniul schiabil de la Sureanu

Începând de anul trecut, odată cu deschiderea domeniului schiabil de la Şureanu, Arieşeniul a trecut, pentru mine şi pentru alţi cunoscuţi, pe planul doi în ceea ce priveşte pârtiile din judeţ. Şureanu, în ciuda unor lipsuri pe care le are, aduce în plus faţă, de alte zone din ţară, perioada destul de lungă în care se pot practica sporturile de iarnă. Anul trecut zăpada a ţinut până aproape de începutul lui iunie şi înţeleg că s-a schiat chiar şi prin mai în condiţii acceptabile. De altfel, cei responsabili de acest domeniu, îşi atrag turiştii prin sloganul “Schiaţi în zăpadă”.

Situat în partea sudică a judeţului Alba, în grupa muntoasă Șureanu-Parâng-Lotru din Carpaţii Meridionali, la 82 de km de Sebeş şi 100 de km de Alba Iulia, la o altitudine de 1650 m la baza pârtiilor şi 1900 în punctul maxim (vf. Şureanu – 2059 m, vf. Vârfu lui Pătru – 2130 m), domeniul schiabil oferă iubitorilor de schi şi snowboard două teleschiuri (Curmătura şi Şureanu) amplasate în zone diferite şi 7 pârtii cu lungimi şi grade de dificultate variate. Cea mai scurtă dintre pârtii, S1, porneşte de la teleschiul Şureanu şi se află la poalele vârfului cu acelaşi nume, are 600 m lungime şi este o pârtie pentru începători. Cea mai lungă dintre pârtii, C1, porneşte din punctul de sosire al teleschiului Curmătura, trece pe la baza teleschiului Şureanu şi coboară la baza domeniului schiabil, fiind de asemenea o pârtie pentru începători cu o lungime de 1700 m. Celelalte 5 pârtii au lungimi între 650 m şi 1200 m şi sunt pârtii medii şi pentru avansaţi. Pârtiile sunt destul de late, se poate schia şi printre ele, ratracul îşi face treaba foarte bine, iar timpul de aşteptare pentru urcarea la teleschi este de 1-2 minute, sau 5-7 minute în zilele mai aglomerate. Se zvoneşte că în câţiva ani, zona va mai beneficia de încă 8 pârtii moderne pe unul dintre versanţii Vârfului lui Pătru, însă până atunci ne rămâne doar domeniul de la Şureanu.

Preţurile pentru urcările cu teleschiul sunt diferenţiate pentru copi şi adulţi. Astfel o uracre pentru un copil costă 4 lei, iar una pentru un adult costă 5 lei. Cartela cu 12 urcări costă 35 de lei pentru copii şi 45 de lei pentru adulţi, iar un abonament pe o zi cu număr nelimitat de urcări ajunge la 60 de lei pentru copii şi 75 de lei pentru adulţi. Zona nu este electrificată, instalaţiile de urcare funcţionând pe baza unui generator diesel de vineri până duminică între orele 10:00 – 16:00 şi zilnic pe perioada vacanţei şi a sărbătorilor de iarnă.

La baza teleschiului Curmătra, funcţionează un local încălzit şi foarte prietenos unde, în pauzele de schi, pot fi servite băuturi calde (ceai, vin fiert, cafea, ciocolată caldă), băuturi răcoritoare sau diferită gustări (ciorbă ardelenească, sărmăluţe, virşli). În aceeaşi zonă funcţionează şi un centru de închiriere de echipament pentru schiori, plăcarii din păcate neavând vreo soluţie în acest sens. Pentru o zi, o pereche de clăpari şi o pereche de schiuri pot fi închiriate cu 30 de lei.  Zona este încă la începutul dezvoltării turistice şi prin urmare posiblităţile de cazare sunt reduse, absenţa curentului electric din zonă fiind un mare impediment. Totuşi, la o distanţă de 5 km de domeniul schiabil, în platoul Luncile Prigoanei, zonă electrificată, au răsărit în vara anului trecut mai multe cabane şi pensiuni dispuse să cazeze turiştii doritori. Una dintre cabanele ceva mai vechi este cabana Nuţa, care oferă servicii de masă, cazare şi închiriere de echipament. Alte variante de cazare mai sunt la baza sportivă a LPS Sebeş din Luncile Prigoanei, la Cabana Oaşa sau la Mănăstirea Oaşa, preţurile şi serviciile fiind acceptabile.

Există trei variante de acces către domeniul schiabil Şureanu, însă traseul recomandat ca fiind cel mai sigur este: Sebeş – Săsciori – Şugag – Lacul Tău – Lacul Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul schiabil. Traseul este asfaltat până la Lacul Oaşa, iar portiunea cuprinsă între Lacul Oasa şi Domeniul Schiabil, de aproximativ 20 km, este deszapezită regulat. Totuşi, pentru a evita orice pericol, anvelopele de iarnă sunt obligatorii, iar lanţurile antiderapante sunt indicate. Variantele de urcare dinspre Cugir sau dinspre Obârşia Lotrului nu sunt recomandate deoarece nu se deszapezesc!

Related Posts

About The Author