Importanta duzelor la aragazul pe gaz

Atunci cand ne cumparam un aragaz ne gandim ca este unul dintre cele mai simple electrocasnice si nu e nevoie sa ne uitam la prea multe lucruri atunci ne decidem ce model anume alegem sa cumparam. Ei bine, nu este chiar asa. Spre exemplu, multi dintre romani aud de duze abia atunci cand se lovesc de problema intensitatii flacarii unui aragaz pe gaz accesibil si bun.

Duza este acea piesa minuscula aflata in capatul instalatiei de gaz, acolo unde se aprinde flacara. Toate aragazele pe gaz sau GPL vin dotate cu astfel de piese numai ca acestea sunt diferite in functie de modul de utilizare. Spre exemplu, duzele pentru butelie sunt diferite de cele pentru reteaua publica de gaz. Orificiul acestora trebuie sa aiba o marime diferita.

Daca avem duze gresite flacara nu va avea intensitatea normala si eficienta energetica va scadea substantial. In plus, vom strica multe vase de gatit pentru ca acestea se vor inegri foarte repede si va trebui sa le frecam puternic aproape saptamanal. Asadar, nu se pune problema ca aragazul sa nu mai functioneze daca il cumparam cu duzele gresite insa exista alte dezavantaje.

Cu toate acestea, este foarte important ca atunci cand ne cumparam un aragaz pe gaz sa intrebam comerciantul ce tip de duze are instalate. Daca uitam sa facem asta trebuie stiut ca majoritatea vin instalate cu duze pentru reteaua publica pentru ca multe sunt importate din tari avansate in care nu prea se foloseste butelia. Inclusiv cele romanesti vin astfel pentru ca o parte din ele sunt exportate in astfel de state.

Sa zicem ca am uitat sa intrebam si cumparam un aragaz pentru al conecta la butelie. Ce facem in situatia asta!? Lucrurile stau destul de simplu cand vorbim de ochiurile plitei. Pentru aceasta parte a aragazului duzele se pot schimba usor de oricine si nici nu costa mult. Trebuie doar sa stim marimea corecta pe care e posibil sa o gasim, daca avem noroc, in cartea electrocasnicului. Daca nu avem acest noroc ii putem spune celui care vinde astfel de piese sa ne dea mai multe duze pentru un singur ochi. Dupa ce vom descoperi ce marime se potriveste, vanzatorul va sti ce marimi ne trebuie la celelate ochiuri. Marimile sunt diferite pentru fiecare ochi in parte.

Lucrurile sunt mai complicate cu cuptorul aragazului pentru ca la cele mai multe electrocasnice e foarte greu sa le schimbam singuri. Chiar daca am reusi, trebuie spus ca putem pierde garantia daca nu sunt schimbate de un instalator autorizat, care sa ne puna stambila pe certificatul de garantie.

La fel ca plita, cuptorul va merge si cu duza gresita insa mancarea gatita in el se poate arde intr-o parte sau poate ramane cruda in alta parte. Pentru a evita acest lucru putem schimba pozitia tavii in timpul gatirii sau putem gati in jumatatea de sus a cuptorului, departe de flacara. Orice varianta am incerca, mult mai bine este sa cumparam de la inceput un aragaz cu duzele potrivite sau sa cumparam unul mix, cu plita pe gaz si cuptorul pe curent.

Related Posts

About The Author