Gânduri muiate în ploaie parfumată

Cât de greu poate fi?! Mă furișez în gândul ei adormit și-o momesc cu aburii cafelei proaspete. Ea aruncă plapuma cât colo și mă însoțește pe tărâmuri ude. Înlăcrimate sau plouate, cu stropi calzi sau reci. De vară sau de iarnă. Poate de primăvară?! Ba, toamna se plouă mai bine! Asfaltul rămâne mai curat, frunzele zvâcnesc și se mai scaldă puțin înainte de drumul îngălbenit către dincolo.

Cât de greu poate fi?! Stăm amândouă și ticluim drumul ploii. O alegem pe cea de octombrie. Din luna aia în care am venit pe lume, într-o zi în care soarele a învins ploaia. A dominat-o în toate cele 24 de seturi și-a făcut praful să strălucească, iar oamenii să strănute. Strănutul a devenit parte din mine, unde-s eu, hop și el. Și-am crescut mare și solară și n-am învățat niciodată să înot prin ploaie.

Cât de greu poate fi?! E octombrie și plouă compact. Aerul e ud leoarcă și nu-l mai poți trage pe nări. Te sufoci și nu-ți arde să dansezi pe caldarâmul alunecos, că nu ți-ai adus tocurile de-acasă și nici nu-ți ții iubitul de mână. Să dansezi singură, de nebună, dacă te vede cineva?! Nu, tu nu faci de-astea, nu… Ești mai încorsetată în idei fixe decât ți-ai imaginat în gândurile cele mai fecunde.

Cât de greu poate fi?! Să te întorci în timp, într-o zi în care ploaia ți-a muiat gândurile rele de li s-a dus culoarea și pe alea bune, că n-ai fost atentă să le selectezi, să le separi. Le-ai lăsat pe toate, la grămadă, la mila ploii care n-are suflet și minte. Unde ți-a fost capul?!

Cât de greu poate fi?! Să arunci cât colo alergia care-ți bântuie viața, s-o declari nulă și neavenită, să iei un parfum și să-l dedici ploii? Și să-i transmiți printr-un nor mesager că, atunci când mai cade peste lume, o rogi să miroasă angelic, picant răcoros, pe note de mosc și ienupăr și coriandru…

Cât de greu poate fi?! Inspirația, plictisită, dă din umeri. Apoi, își trage plapuma peste cap. Sorbi din cafeaua rece și începi să strănuți. Niciun strop nu îmbăiază aerul prăfuit de temeri și griji. Doarme și ploaia, așteptând să se trezească Dumnezeu.

Related Posts

About The Author