Voi va simtiti in siguranta la locul de munca?

Anumite meserii nu pot fi desfasurate in deplina siguranta fara un echipament de protectie adecvat. Munca pe santier, in fabrici, in industria alimentara si in spitale presupune utilizarea unor protectii suplimentare. Sunt insa si alte arii care impun purtarea unui echipament individual pentru protectie (agricultura, industrie, activitati subacvatice, s.a) . Scopul acestor accesorii de protectie precum bocancii sau ochelarii nu trebuie ignorat, oricat de putin semnificanta ar fi activitatea desfasurata, pentru ca va poate salva viata!

Cum sunt clasificate accesoriile pentru protectie individuala?

Conform legislatiei in vigoare, echipamentele pentru protectia individuala se clasifica astfel in functie de tipul de activitate in care este folosit: echipament de protectie impotriva infestarii cu substante chimce si biologice, accesorii suplimentare impotriva caldurii si a incendiilor, impotriva riscului traumatic, accesorii de protectie impotriva caderilor de la inaltime, de protectie impotriva electrocutarii, o ultima categorie este cea a echipamentelor de protectie speciale. Aici sunt incluse accesoriile specializate precum cele pentru alpinism, scufundare, s.a.

In functie de zona protejata, echipamentele pentru protectie individuala se impart astfel:

    • protectia capului – sunt indispensabile pe santiere, fabrici, alte activitati speciale (speologie);
    • protectia picioarelor, sunt esentiale in santiere, activitati de stingere a incendiilor, activitati ce implica folosirea curentului electric, agricultura, ramuri industriale. Echipamentele pentru protectia picioarelor sunt constituite din elemente de incaltaminte, speciale ce au forma si structura diferita in functie de domeniul utilizat, genunchiere, articole de imbracaminte realizate din stofe speciale;
    • pentru protectia ochilor, aceste sunt necesare in actvitati ce implica lumina puternica, temperaturi ridicate, radiatii;
    • protectia membrelor sperioare, sunt folosite in varii domenii, de la medicina, industrie alimentara pana la constructii, agricultura, s.a;
    • protectia corpului; sunt acele articole special concepute pentru a proteja corpul. Un echipament individual pentru protectia corpului poate fi un simplu sort cauciucat, sau alte haine complexe.

Pentru ca echipamentul de protectie este un ansamblu de accesorii care apara impotriva unor riscuri, este esential sa fie complet, de buna calitate, usor de manipulat si usor de folosit.

Un echipament de protectie de buna calitate este unul cu finisaje impecabile, fara cusur, realizat din materiale durabile si rezistente. Este important ca in timpul desfasurarii activitatilor cu risc sa nu se utilizeze echipamente de calitate indoielnica, echipamente uzate sau cu semne vizibile de deteriorare.

Avantajele individuale ale utilizarii unui echipament de protectie de buna calitate sunt numeroase. In primul rand, un accesoriu bun isi indeplineste scopul pentru care a fost conceput fara cusur. In al doilea rand, acesta are o durata de viata mai mare fata de alte tipuri de echipamente si, bineinteles, este usor de integrat in tinuta de lucru. Un echipament de protectie trebuie sa fie ergonomic si sa nu produca disconfort in timpul utilizarii.

Related Posts

About The Author