Povesti

In aceste vremuri atit de tulburi pentru domnia mea si in isteria ce m-a cuprins cind am vazut sarurile ce mi s-au administrat crezindu-se ca sint lesinata, ca sa zic eu asa, sint cam aeriana, din doua motive: citesc o poveste si ma screm intens sa scriu una pentru domnisoara curtezana.

Povestea de-o scriu eu o s-o bag aici intru adormirea copiilor cind o sa fie gata, foarte curind, ca vineri e termen si chiar daca-mi explodeaza neuronii, musai trebuie sa se intimple, daca nu, n-o sa se intimple si gata, dar pina vineri la prinz o sa fiu concentrata! Sau poate mai devreme ca m-a lovit deja primul val de inspiratie…

Pina atunci nu pot sa-mi tin entuziasmul sub basma, ca dau pe-afara daca nu scriu ce bine e sa citesti povesti hihih.
Mda deci cind am primit eu pachet de la mama acum vreo luna, care trebuia sa-mi trimita urgent biseptol si propolis, caci organismul o ceruse in iarna, dar pachetul a venit si el cind a putut, mi-a zis ce sa-ti mai trimit, pai… crema de galbeneeele, am zis ca sint regina gradinilor si scarpin niste trandafiri de am cratere in miinile-mi delicate, din proprie initiativa mi-a trimis plicuri cu bors cnor, nu stiu ce prosopel cu iepurasi de pasti, care n-a vazut lumina zilei, si doua carti. Dintre cele comandate de mine la Polirom si cele cumparate cu Cotidianul, eu am ales Tache si Teodosie cel Mic.

Cititorii care stie si cunoaste vor zimbi acum exclamind un aaaa! Pentru ca ei stiu si cunosc despre ce se spune in Teodosie. Ei,!ce-am zis eu cind am zis ca-mi doresc carti fantastice!? Am zis ca-mi doresc carti fantastice, logic. Haha, sa ma adun sa ma adun, sint cam exaltata.

Teodosie este print mostenitor al regatului, print regent, caci este inca prunc, il are drept tutore pe Pisicîine (cavaler cu sabiuta, foarte curajos si inteligent), care se ocupa de educatia lui, impreuna cu fantoma Otilia (cu care se si iubea de altfel).
In regat se hotaraste Otto de la Nord sa puna mina pe intregul tinut, compus din: teritoriul semiautonom al furnicilor vinete, provincia furnicilor verzi, Lacul Rece peste care domneste Somnul Oliviu (labil psihic), valea căpercilor (in care era bufnita Kaliope- cultivatoare de căp(suni) si minotaurul Samoil – cultivator de (ciu)perci).

Otto face alianta cu Somnul Oliviu sa puna mina pe tinuturile furnicilor, planuiesc sa il rapeasca pe Teodosie si sa-l forteze sa abdice, sa-l elimine pe Pisicîine si sa-i omoare pe Kaliope si Samoil – care Kaliope si Samoil erau prieteni ai Pisicîinelui si ar putea fi aliati daca nu s-ar fi indragostit nebuneste unul de altul taman in focul actiunii si n-ar fi plecat in statiune, de unde aflam ca bufnita e insarcinata!

Nu zic ce se intimpla exact exact, desi fierb, dar ma tine cu sufletul la gura cartea asta, Cei Trei Muschetari sint mici copii pe linga Teodosie, voi reveni cu ample amanunte.

Mo(n)stra deci:

Se pregatea asaltul furnicilor asupra Capitalei, sub conducerea lui Otto. In fragmentul de mai jos, Somnul Oliviu este la Filiasi, la furnicile verzi, pentru o parada militara (cu furnici deci!) la care asista inainte de-a taia o panglica.

“- … Invit pe Inaltimile voastre sa admirati pina atunci o defilare a trupelor noastre, urmate de un moment coregrafic. (spune Guvernatorul furnicilor catre Somn)
Soldatii isi facura marsaluind aparitia in stinga esplanadei. De-a lungul tribunelor se raspindira sarind in aer cu miinile impreunate la piept mai multe furnici despletite. In timp ce soldatii, in costumele lor de parada, dadeau onorul, furnicile despletite se tavaleau prin praf cu miscari sincrone de balet si ridicau miinile la cer. Somnul privi la inceput consternat, apoi caldura, amestecata cu vederea culorilor vii ale uniformelor, ii adusera un val de sfirseala pe git.
– Sint, explica Guvernatorul, mame care isi pling copiii deoarece pleaca miine la razboi. Insa ei, adevarati soldati, nu se gindesc decit la glorie. Mamele implora indurerate cerul si se roaga pentru victorie.
– Acesti soldati pleaca miine cu Otto in campanie? Articula Somnul cu greu, verde de greata.
– Da, milord. Acestia si altii ca ei.
– Imbracati asa?
*** (cu o pagina in urma, uniforma e descrisa asa: pantaloni visinii cu vipusca galbena, scurta verde imblanita cu nasturi, cu ciucuri mov pe tiv, cu despicaturi de sub care rasareau pene oranj)

– Nu, aceasta este uniforma de parada.
– Pacat, spuse Somnul Protector. Imbracati asa puteau cistiga orice batalie.
Guvernatorul se inclina, desi nu-si dadea seama in ce masura vorbele pestelui trebuie luate ca un compliment sau dimpotriva.
– Sa piara din fata mea. Mi-e rau, striga Somnul si cazu pe spate cu acvariu cu tot.”

Am crezut ca mi se face rau de ris in autobuz cind am citit despre parada asta a furnicilor despletite si despre uniforma aia, parca si vad niste furnici timpite cu scurta verde imblanita din care ies pene oranj!
Ma duc sa fac ce fac de cind tot zic ca fac si nu mai fac da acuma fac si cind zic ca fac, fac!

Related Posts

About The Author