Cum te poate afecta foarte mult TV-ul

Cat de des iti spui “inca un episod”? Fara sa iti dai seama ai vazut deja cateva episoade consecutiv, este deja o ora tarzie si mai ai putin timp pentru somn. Daca-ti este familiara situatia, atunci ai vrea sau ar trebui sa vrei sa schimbi acest ritual cu unul mai dinamic.

Studiile arata ca excesul de televizor sau orice alt dispozitiv similar poate conduce la o afectiune numita tromboembolism venos, care are ca efect aparitia unor cheaguri de sange la nivelul venelor, cheaguri ce blocheaza circulatia sangelui.

De ce am spus ca efectul televizorului va poate pune in pericol: pentru ca exista si riscul ca acel cheag de sange sa se rupa si sa ajunga in plamani. Conform statisticilor realizate de site-urile de specialitate din SUA, in fiecare an se estimeaza existenta a peste 300000 de adulti suferinzi de tromboembolism venos, ce se poate manifesta in 2 forme: tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara.

Embolia pulmonara este rezultatul netratarii la timp a trombozei venoase profunde. Cheagurile formate, dupa cum spuneam, se pot rupe daca nu sunt eliminate, iar sistemul circulator isi va “asuma” rolul de a transporta aceste cheaguri in plamani. Cheagurile pot bloca arterele care fac posibil transportul de sange catre organe.

Suna neplacut, asa-i? Chiar este, deoarece statisticile nu mint, iar acestea arata ca mai bine de 15% dintre adultii diagnosticati cu tromboza venoasa profunda isi pierd viata la cel mult 1 luna dupa momentul diagnosticarii.

Miscarea nu compenseaza riscurile TV-ului

Desi poti fi un mare pasionat de televiziune, seriale, filme, chiar citesti des informatii despre televizoare si noutati din domeniu, ar fi bine sa incepi sa te multumesti cu cel mult 2 -3 ore de TV zilnic, in cel mai rau caz. Viata activa nu te va face capabil sa urmaresti mai mult timp TV-ul. De fapt, tot studii arata ca cei care indeplineau conditiile unei activitati fizice excelente erau legati de unrisc mult mai mare de aparitie a tromboembolismului venos.

Related Posts

About The Author