Ce spun ochii despre IQ-ul tau

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Ei bine, se pare ca tot acestia sunt si oglinda creierului si a capacitatilor mentale. Persoanele cu pupile mai mari au inteligenta mai mare, iar diferenta este vizibila cu ochiul liber, afirma cercetatorii. O dimensiune mai mare a pupilei reflecta atat o inteligenta superioara a fluidului, cat si o capacitate mai mare de memorie de lucru. Pupila este partea neagra din centrul ochiului care se dilata ca raspuns la schimbarile de lumina. Psihologii au descoperit ca, de asemenea, aceasta raspunde la activitatea creierului: cu cat creierul este mai rapid, cu atat mai mult cresc pupilele.

Incepand cu anii 1960, psihologii au descoperit ca dimensiunea pupilei este legata de mai mult decat de cantitatea de lumina care intra in ochi. Dimensiunea acesteia reflecta si procesele mentale interne. De exemplu, intr-o sarcina de memorare simpla, dimensiunea pupilei urmareste precis schimbarile in sarcina memoriei, dilatandu-se cu fiecare element nou tinut in memorie.

Dimensiunea pupilei este masurata atunci cand o persoana este asezata in jos, fara sa faca prea mult.
Autorii descriu rezultatele: „… am aratat ca exista mari diferente in dimensiunea de baza a pupilei, chiar si observabile cu ochiul liber, intre persoanele cu inalta si scazuta capacitate cognitiva angajate intr-o sarcina cognitiv solicitanta si nu pot fi explicate prin diferente in efortul mental. Studiul a constatat ca dimensiunea pupilei reflecta cea mai mare parte a inteligentei fluide, care este capacitatea de a rezolva probleme, de a aplica logica si de a identifica modele. Aceasta ste in contrast cu inteligenta cristalizata, care implica utilizarea abilitatilor, cunostintelor si a experientei.

Related Posts

About The Author