Sarcasmul poate stimula aceasta capacitate mentala

Sarcasmul poate promova gandirea creativa, constata un nou studiu. Sarcasmul nu poate fi chiar in detrimentul relatiilor, daca este folosit intre oameni care se cunosc reciproc.
In ciuda faptului ca este considerata una dintre cele mai mici forme de inteligenta, sarcasmul necesita puteri mentale considerabile pentru a fi produs.

Pentru a crea sau a decoda sarcasm, atat cei care exprima, cat si cei care primesc sarcasmul trebuie sa depaseasca contradictia (adica distanta psihologica) intre semnificatiile literale si reale ale expresiilor sarcastice. Acesta este un proces care se activeaza si este facilitat prin abstractizare, care la randul sau promoveaza gandirea creativa. Recent, cercetatorii au descoperit ca sarcasmul poate provoca creativitate, mai degraba decat sa fie doar produsul sau secundar.

In plus, pentru prima data, cercetarile au aratat ca sarcasmul este mai bine folosit intre persoanele care au o relatie de incredere. Participantii la studiu au fost pusi in trei conditii diferite pentru a avea o conversatie simulata: neutra, sarcastica sau sincera. Rezultatele au aratat faptul ca cei aflati in conditii de sarcasm au avut o performanta mai buna pe sarcinile creativitatii decat cei aflati in conditiile sincere sau in conditiile de control. Acest lucru sugereaza ca sarcasmul are potentialul de a cataliza creativitatea in toata lumea.

Acestea fiind spuse, este posibil ca si oamenii creativi natural sa aiba si mai multe sanse sa foloseasca sarcasmul, facandu-l un rezultat in loc de cauza in aceasta relatie.

In timp ce majoritatea cercetarilor anterioare pare sa sugereze ca sarcasmul este in detrimentul comunicarii eficiente, deoarece este perceput a fi mai dispretuitor decat sinceritatea, am constatat ca, spre deosebire de sarcasmul dintre partile care nu benefiiciaza de incredere reciproca, sarcasmul dintre indivizii care impartasesc o relatie de incredere nu genereaza mai mult dispret decat sinceritate.

Related Posts

About The Author