Calitatea surprinzatoare a creierelor persoanelor cu IQ-ul ridicat

Persoanele cu capete mai mari sunt, in medie, mai inteligente, confirma noi cercetari. Capurile mai mari contin creiere mai mari, care la randul lor au mai multi neuroni, ce fac oamenii mai inteligenti.

Dar acesta nu este sfarsitul povestii. Cele mai recente cercetari in neurostiinta sugereaza ca exista ceva in plus care determina calitatea oamenilor de a avea IQ-ul ridicat. Cand „asculti” electric creierul, cele mai inteligente fac cel mai putin zgomot. Se prezinta precum un motor mai mare, mai puternic dar mai linistit. Se pare ca pe langa creierul mai mare, oamenii mai inteligenti au au mai putine legaturi intre neuronii din cortexul cerebral, afirma cercetatorii.

Motivul ar fi urmatorul: creierul oamenilor inteligenti este mai eficient- acest lucru este cunoscut psihologilor drept „ipoteza eficientei neuronale a inteligentei”. Concluzia provine dintr-un studiu neuroimagistic care a examinat microstructura creierului. Analiza creierului a 259 de persoane a masurat numarul de dendriti din creierul lor. Dendritele sunt extensii ale celulelor creierului care ajung catre alte celule din creier, permitandu-le sa comunice una cu cealalta. Testele IQ au aratat ca persoanele cu mai putine dendrite sunt mai inteligente. Deci, nu conteaza doar dimensiunea creierului, ci si cat de eficient comunica celulele creierului intre ele. Cu mai putine conexiuni dendritice, in creier exista mai putin zgomot, iar semnalul este mai pur. Mai putine dendrite consuma si mai putina energie, rezultand un creier mai eficient.

Related Posts

About The Author