Cum influenteaza grupurile calitatea IQ-ului

A apartine unui grup poate avea un efect dramatic asupra functiiilor cognitive, mai ales la femei.

Intalnirile intr-adevar pot sa ii faca pe oameni mai prosti, confirma cercetarile. Oamenii care incearca sa rezolve problemele in cadrul unui grup au pierdut aproximativ 15% din IQ. Aceasta scadere pare sa provina din semnalele sociale subtile pe care oamenii le trimit si le primesc in grupuri.

Femeile sunt deosebit de vulnerabile la o scadere de IQ atunci cand apartin unui grup, au descoperit cercetatorii. Studiul a vizat oameni care au lucrat intr-un grup dupa ce au primit un feedback anterior cu privire la rezolvarea unui test IQ.

Profesorul Read Montague, care a condus cercetarea, a explicat: „Atunci cand am plasat persoanele in grupuri mici, si-au clasat performantele in ceea ce priveste sarcinile cognitive impotriva colegilor lor. Am observat scaderi drastice in capacitatea unor subiecti de studiu de a rezolva probleme, iar feedback-ul social a avut un efect semnificativ.”

Profesorul a concluzionat: „Poti sa glumesti despre modul in care intalnirile la locul de munca te fac sa te simti ca intri in moarte cerebrala, dar descoperirile noastre sugereaza ca iti pot face creierul sa amorteasca, in realitate.”

Related Posts

About The Author