Trei trasaturi de personalitate care indica tipul de IQ

Multi oameni nu prevad ca aceste trasaturi sunt legate de a fi inteligente. Persoanele foarte inteligente sunt mult mai probabil sa aiba incredere, sa fie simple si altruiste, afirma cercetarile.

Cu toate acestea, multi oameni considera ca acest lucru este surprinzator, deoarece nu prezica faptul ca acceptarea este legata de a fi inteligenta. Poate ca oamenii cred ca faptul ca este „prea frumos” nu este neaparat legat de faptul ca a avut succes in viata. Trasaturile prin care oamenii se diferentiaza la nivelul IQ-ului sunt:

  • Deschiderea spre experienta: deschiderea spre experienta este legata de un IQ mai inalt.
  • Extraversia: aflandu-se la iesire este legata de un IQ superior.
  • Neuroticismul: a fi neurotic este legat de un IQ mai mic.

Acest lucru arata ca multe dintre convingerile oamenilor despre legaturile dintre personalitate si inteligenta sunt corecte. Cu toate acestea, oamenii exagereaza legatura – personalitatea nu va spune atat de mult despre inteligenta pe care o presupun oameni.

Nu exista o convingere generala ca oamenii inteligenti pot fi deosebiti de cei mai putin inteligenti nu numai prin capacitatile lor mentale, ci si prin dispozitiile lor de personalitate.

De exemplu, cand oamenii au fost rugati sa numeasca exemple celebre ale unei persoane inteligente, Martin Luther King, Mahatma Gandhi si Mama Theresa au fost sugerate in mod regulat, indicand faptul ca puterea spirituala este considerata un indicator al inteligentei.

Atunci cand judecatorii laici sunt intrebati ce inseamna termenul de inteligenta sau abilitati mentale, in afara de aptitudinile cognitive, acestia propun de obicei competente legate de abilitatile sociale si interpersonale. Cu alte cuvinte, oamenii presupun ca abilitatile sociale si interpersonale indica un IQ ridicat, dar acest lucru nu este neaparat adevarat.

Cea mai fascinanta constatare a fost ca oamenii au ratat faptul ca oamenii inteligenti tind sa fie mai placuti.

Prin atribuirea unei acceptabilitati neutre indivizilor cu grad ridicat de inteligenta, respondentii pot sa-si exprime ideea ca nu este intotdeauna avantajos sa fii bun fata de alte persoane. De fapt, a fi uneori lipsit de egoism si sincer poateĀ  sa faca eforturi in a face bine in viata. De asemenea, datele empirice sugereaza ca acceptarea nu este intotdeauna adaptabila sau favorabila, de exemplu, succesului carierei profesionale.

Related Posts

About The Author