Trasaturi de personalitate legate de sanatatea mintala

 
Cele mai sanatoase trasaturi de personalitate includ emotii stabile, deschidere spre sentimente, experiente emotionale pozitive si acceptabilitate, afirma noi cercetari. Persoanele cu aceste trasaturi tind sa aiba o inalta stima de sine, sa fie mai optimiste si sa-i gaseasca mai usor sa-si reglementeze emotiile.

Concluziile provin dintr-un sondaj atat al psihologilor profesionisti, cat si al studentilor, care totalizeaza in mii. Ambele au dat raspunsuri surprinzator de similare la ceea ce reprezinta o personalitate sanatoasa, a spus dr. Wiebke Bleidorn, primul autor al studiului: „Oamenii in general, indiferent daca sunt sau nu experti, par sa aiba o idee destul de clara despre cum arata o personalitate sanatoasa”.

Studiul a aratat ca persoanele cu cele mai sanatoase personalitati au urmatoarele trasaturi:

Lealitate
Competenta
Deschiderea spre sentimente
Caldura
Emotii pozitive
Depresie scazuta
Anxietate scazuta
Impulsivitate scazuta
Slaba vulnerabilitate la stres
Mica furie.

In mod natural, cei cu personalitati sanatoase au inregistrat si mai putini niveluri de narcisism si exploatare. Cu toate acestea, au inregistrat mai multe aspecte mai sanatoase ale narcisismului, cum ar fi auto-suficienta si grandiozitatea.

In mod similar, pe testele de psihopatie, oamenii sanatosi au inregistrat mai putine caracteristici negative, cum ar fi dezinhibarea, dar mai mult pe trasaturi pozitive, cum ar fi indrazneala.

Autorii studiului au concluzionat: „Persoanele cu scoruri ridicate pe indicele de personalitate sanatoasa au fost bine adaptate psihologic, aveau inalta stima de sine, bune abilitati de autoreglementare, o perspectiva optimista asupra lumii si o viziune clara si stabila. Acesti indivizi aveau un nivel scazut de agresivitate si rautaciune, fiind putin probabil sa-i exploateze pe altii si erau relativ imuni la stres si autosuficienti „.

Related Posts

About The Author