Adevarata poveste dintre Virginia Woolf si Vita Sackville-West

„Sunt redus la un lucru care vrea Virginia … Este incredibil cat de esential pentru mine ai devenit”, a scris Vita Sackville-West romancierului Virginia Woolf in 1926. O scriitoare populara, Sackville-West, isi proclama dragostea pentru Woolf in anii cei mai intensi ai relatiei lor romantice din anii 1920. Desi ambele erau casatorite cu barbati, cele doua femei si-au scris sute de scrisori poetice intre ele, iar relatia lor a inspirat una dintre cele mai celebre opere ale lui Woolf, romanul Orlando din 1928.

Aceasta relatie este subiectul unui nou film, Vita & Virginia, care include linii ridicate direct din scrisorile de dragoste ale duo-ului literar. In rolurile principale a lui Elizabeth Debicki in rolul lui Woolf si Gemma Arterton in rolul lui Sackville-West, filmul regizorului Chanya Button este pus pe fundalul inaltei societati boemice din anii 1920 din Londra, cu o serie de personaje bazate pe oameni din viata reala. Iata adevarata poveste din spatele relatiei pasionale Vita & Virginia, Woolf si Sackville-West si a marii opere literare pe care a inspirat-o.

Cine a fost Vita Sackville-West?

Nascuta la Londra in 1882, Adeline Virginia Stephen, sau „Ginia”, asa cum era cunoscuta cu afectiune, avea o dragoste pentru arte si literatura prin familia ei. Vita Sackville-West era cu 10 ani mai tanar decat Woolf si provenea dintr-o familie aristocratica. Casa ancestrala a lui Sackvilles era Knole, o mosie raspandita in sudul Angliei, iar Sackville-West a fost intotdeauna frustrata ca nu va putea mosteni niciodata Knole din cauza sexului sau, asa cum interzicea obiceiul aristocratic englez. (Acesta a fost un punct pe care Woolf l-a evidentiat in cea mai deschisa lucrare politica si feminista, eseul din 1929, A Room of One’s Own, in care a pledat pentru ca femeile sa fie independente financiar.) Sackville-West s-a casatorit cu diplomatul Harold Nicholson in 1913, care ar vrea, ca si sotia sa, sa aiba si relatii de acelasi sex in afara casatoriei lor.

Cum s-au intalnit Virginia Woolf si Vita Sackville-West?
Vita & Virginia infatiseaza cele doua femei care se intalnesc la o petrecere de costume, la care Sackville-West este indragita imediat de intelectul si elocventa lui Woolf. Cele doua femei s-au cunoscut in decembrie 1922 si s-au apropiat prin participarea la o serie de petreceri impreuna la Londra. „Pur si simplu o ador pe Virginia Woolf”, i-a scris Sackville-West sotului ei dupa primele intalniri. „Ai cadea destul de plat inainte de farmecul si personalitatea ei.”

Ce impact a avut relatia asupra vietii Virginia Woolf?
„Relatia lor a fost foarte pasionala si foarte sexuala, chiar daca initial relatia lor sexuala a fost redusa si chiar ignorata”, spune Smith. Si in timp ce cele doua femei erau deschise in legatura cu relatia lor, a fost si intr-o perioada in care societatea britanica era mai conservatoare social. In timp ce homosexualitatea masculina din U.K. era inca o infractiune la acea vreme, nu exista o legislatie echivalenta care sa vizeze femeile gay. Cu toate acestea, in 1921, unii parlamentari au votat pentru a incrimina „actele sexuale de o indecenta bruta” intre femei, desi legea nu a fost niciodata adoptata, deoarece politicienii se temeau ca ar incuraja femeile sa exploreze homosexualitatea.

Related Posts

About The Author