The Beatles’ “Ob-La-Di, Ob-La-Da” – cel mai bun cantec pop conform cercetatorilor

Cercetatorii au analizat 80.000 de evolutii ale acordurilor diferite din 700 de melodii. The Beatles cu piesa ‘ «Ob-La-Di, Ob-La-Da» este «perfecta piesa pop,» in conformitate cu stiinta. Intr-un nou studiu publicat de cercetatorii de la Institutul Max Planck din Germania, albumul The White Album din 1968 a clasat pe celelalte single-uri pop celebre ca fiind melodia cea mai apropiata de „perfectiune”.

Deci, cum poate sti stiinta cantecul pop perfect? Cercetatorii au inceput prin analizarea a 80.000 de evolutii de acorduri diferite de la 700 de melodii inregistrate intre 1958 si 1991, relateaza NME. Acordurile au fost apoi atribuite un punctaj, prin intermediul invatarii automate, pentru cat de „surprinzator” a fost comparat cu acordul precedent. Secventele de acorduri din 30 dintre melodii au fost apoi cantate la un grup de voluntari, dar fara versuri, astfel incat melodia originala sa fie de nerecunoscut. Apoi, voluntarii au fost rugati sa evalueze cat de placut a fost fiecare acord.

Rezultatele au indicat ca voluntarii s-au bucurat mai mult de o melodie atunci cand progresele acordurilor au fost neasteptate, decat sa fie previzibile. Aceasta informatie a fost sustinuta in continuare de date care au graficat activitatea intr-o regiune a creierului conectata cu placere muzicala ori de cate ori ascultatorul nu era sigur de cum va evolua melodia. Este amuzant faptul ca din toate melodiile The Beatles a primit acest titlu, este cea pe care John Lennon a numit-o drept celebrul „rahat de muzica bunicuta”. Apoi, din nou, poate ca a fost doar amarul ca Paul McCartney a scris-o. Dupa perfectionare, „Touch Invisible” de Genesis si „Hooked on a Feeling” de BJ Thomas. „I Want You Back” de The Jackson 5, „There She Goes” de The La’s, „When It’s Love” de Van Halen, si „Red Red Wine” de UB40 au inregistrat, de asemenea, rezultate foarte bune in timpul testarii.

„Este fascinant ca oamenii obtin placere dintr-o piesa de muzica doar prin modul in care sunetele sunt ordonate de-a lungul timpului”, a spus studentul doctorat Vincent Cheung pentru The Times . „Cantecele pe care le gasim placute gasesc un echilibru bun intre noi, stiind ce urmeaza sa se intample si ne surprind cu ceva ce nu ne asteptam.”

Related Posts

About The Author