Ce este compasiunea?

Compasiunea inseamna literalmente „a suferi impreuna”. In randul cercetatorilor de emotii, acesta este definit ca sentimentul care apare atunci cand te confrunti cu suferinta altuia si te simti motivat sa usurezi suferinta.

Compasiunea nu este aceeasi cu empatia sau altruismul, desi conceptele sunt legate. In timp ce empatia se refera mai general la capacitatea noastra de a lua perspectiva si a simti emotiile altei persoane, compasiunea este atunci cand acele sentimente si ganduri includ dorinta de a ajuta. La randul sau, altruismul este un comportament amabil si neinteresat determinat adesea de sentimente de compasiune, desi se poate simti compasiune fara sa actioneze asupra lui, iar altruismul nu este intotdeauna motivat de compasiune.

In timp ce cinicii pot respinge compasiunea ca fiind tactila sau irationala, oamenii de stiinta au inceput sa mapeze baza biologica a compasiunii, sugerand scopul ei profund evolutiv. Aceasta cercetare a aratat ca atunci cand simtim compasiune, ritmul nostru cardiac incetineste, secretam oxitocina „hormonului de legatura” si regiunile creierului legate de empatie, ingrijire si sentimente de placere se aprind, ceea ce duce adesea la dorinta noastra de a abordeaza si ingrijeste alte persoane.

Related Posts

About The Author