Ce este recunostinta?

Robert Emmons, probabil cel mai important expert stiintific din lume in recunostinta, sustine ca recunostinta are doua componente cheie, pe care le descrie intr-un eseu mai mare, „De ce recunoasterea este buna”.

„In primul rand”, scrie el, „este o afirmatie a bunatatii. Afirmam ca exista lucruri bune in lume, cadouri si beneficii pe care le-am primit. ”

In a doua parte a recunostintei, explica el, „recunoastem ca sursele acestei bunatati sunt in afara noastra. … Recunoastem ca alti oameni – sau chiar puteri superioare, daca sunteti de spirit spiritual – ne-au oferit multe daruri, mari si mici, pentru a ne ajuta sa atingem bunatatea in viata noastra. ”

Emonii si alti cercetatori considera ca dimensiunea sociala este deosebit de importanta pentru recunostinta. „O vad ca o emotie care consolideaza relatia”, scrie Emmons, pentru ca ne impune sa vedem cum am fost sustinuti si afirmati de catre alti oameni. ”

Deoarece recunostinta ne incurajeaza nu numai sa apreciem cadourile, ci sa le rambursam (sau sa le platim inainte), sociologul Georg Simmel a numit-o „memoria morala a omenirii”. Asa a evoluat recunostinta: prin intarirea legaturilor dintre membrii aceleiasi specii care s-au ajutat reciproc.

Pentru a investiga modul in care recunostinta se raporteaza la legatura si empatie, cercetarea de pionierat exploreaza cum arata recunostinta in creier.

Related Posts

About The Author