Ce este iertarea? – Cand stim ca am iertat pe cineva

Psihologii definesc in general iertarea ca o decizie constienta si deliberata de a elibera sentimentele de resentimente sau razbunare fata de o persoana sau grup care v-a facut rau, indiferent daca merita de fapt iertarea voastra.

La fel de important ca a defini ce este iertarea este , totusi, intelegerea a ceea ce nu este iertarea. Expertii care studiaza sau predau iertarea clarifica faptul ca atunci cand iertati, nu treceti in revista sau negati gravitatea unei infractiuni impotriva voastra. Iertarea nu inseamna uitare si nici nu inseamna condamnarea sau scuzarea infractiunilor. Desi iertarea poate ajuta la repararea unei relatii deteriorate, nu va obliga sa va impacati cu persoana care v-a facut rau sau sa o eliberati de responsabilitatea legala.

In schimb, iertarea ii aduce iertatorului liniste sufleteasca si il elibereaza de mania coroziva. Desi exista unele dezbateri cu privire la faptul daca iertarea adevarata necesita sentimente pozitive fata de infractor, expertii sunt de acord ca aceasta implica cel putin renuntarea la sentimente negative profund detinute. In acest fel, va imputerniceste sa recunoasteti durerea pe care ati suferit-o fara a lasa acea durere sa va defineasca, permitandu-va sa va vindecati si sa mergeti mai departe cu viata voastra.

In timp ce cercetarile timpurii s-au concentrat pe iertarea altora de catre indivizi, noi domenii de cercetare incep sa examineze beneficiile iertarii de grup si ale iertarii de sine .

Related Posts

About The Author